Cross Border Programme - Croatia | Bosnia and Herzegovina

Search

This section is designed for all potential applicants who are looking for a project partner. If you would like to browse through existing contacts and project ideas please use our search engine.


Project Name: Spašavanje i revitalizacija zaboravljenih vrijednosti lokalne tradicije
Input Date: 2013-01-18 15:18:51
Organization: Zavičajni muzej Travnik
Country: Bosna i Hercegovina
Full Name: Fatima Maslić
Address: Mehmed-paše Kukavice 1
Description of partner: Kulturna institucija, turistička organizacija, NVO koja djeluje u oblasti zaštite i prezentacije kulturnog i prirodnog naslijeđa.
Priority 1: Mjera 1.1: Zajednički razvoj turističke ponude, Mjera 1.2: Promoviranje poduzetništva/preduzetništva
Priority 2:
Project Description: Savremeni način života kojim dominira potrošačka kultura dovodi do sve većeg otuđenja čovjeka od prirode. Industrijski prerađena hrana u sebi sadrži brojne konzervanse, vještačke boje i druge kemijske supstance koje su štetne za čovjeka što direktno utječe na slabljenje ljudskog organizma, povećanja broja različitih oboljenja, a posebno onih malignih. S druge strane neki pripravci iz prirode koji su se u okvirima kućne radinosti stoljećima proizvodili za potrebe domaćinstva, vremenom su ustuknuli pred industrijskom hranom i sintetičkim farmaceutskim proizvodima te pali u zaborav.
Zavičajni muzej Travnik je posljednjih godina proveo manja istraživanja na evidentiranju manifestacija nematerijalne baštine travničkog kraja. Pokazalo se da su mnoge vrijedne i korisne manifestacije i djelatnosti koje su se tradicionalno njegovale skoro potpuno izumrle i postale zaboravljene, a neke na žalost i potpuno ugašene: lončarstvo na ručnom kolu, tkanje tankog platna beza te proizvodnja korisnih i ljekovitih destilata: đulsije i naneruha. Pronašli smo nekoliko osoba koje su nam svjedočile o proizvodnji i korištenju navedenih proizvoda i demonstrirali svoja znanja, vještine i procese njihove proizvodnje.
Cilj projekta je spasiti od zaborava i revitalizirati vrijednosti lokalne tradicije stvaranjem turističkoga i kulturnog proizvoda. Napraviti njegovu prezentaciju i plasman kao tradicionalnog gastronomskog proizvoda i proizvoda domaće radinosti u cilju obogaćenja turističke ponude kroz organizaciju kulturnih manifestacija „Festival ruža“, „Dani bilja i obilja“ i sl.
Budući da se na travničkoj tvrđavi često organiziraju edukativne radionice, odlučili smo pokrenuti konkretne aktivnosti na spašavanju, zaštiti, revitalizaciji, prezentaciji, plasmanu i brendiranju nekih od gotovo zaboravljenih pripravaka u tradicionalnoj gastronomiji travničkog kraja i proizvoda kućne radinosti (tkanje, grnčarija...). Putem ovih radionica ovo znanje bi se prenijelo na nove generacije i proizvodnja popularizovala.
Srednjovjekovna tvrđava „Stari grad“ Travnik se nalazi pod patronatom Zavičajnog muzeja Travnik. U sklopu njene obnove i revitalizacije integrirani su sadržaji koji prezentiraju i promoviraju kulturno i prirodno naslijeđe travničkog kraja (izložbe, botanički vrt, projekcije promotivnih igrano-dokumentarnih filmova o kulturnoj i prirodnoj baštini travničkog kraja i dr. Tvrđava je odabrana kao idealno mjesto za uzgoj biljaka potrebnih za proizvodnju tradicionalnih pripravaka i za njihovu obradu, proizvodnju i plasman u vidu funkcionalnog suvenira.
Main activities: Pripremanje zemljišta i sadnja bilja, izrada tehničkog projekta privremenog gospodarskog drvenog objekta za sušenje biljaka, proizvodnju destilata od ružice đulsije i od metvice, izrada tehničkog projekta za Ljetnu baštu Garbun gdje će se u ugostiteljskoj ponudi plasirati načinjeni pripravci i prodavati kao suvenir u suvenirnici koja je sastavni dio cjeline Ljetne bašte, izgradnja gospodarskog objekta i Ljetne bašte sa suvenirnicom, kreiranje vizualnog identiteta i nabavka ambalaže za pripravke, organiziranje i implementacija radionica, proizvodnja, pakovanje i plasman pripravaka.
Estimated value (€): -
Project Duration: 24 mjeseca
Previous experience: - „Informativno-edukativni turistički centar u tvrđavi Stari Grad u Travniku“, Finansirala Delegacija Evropske komisije u BiH u sklopu EURED programa EU, 2005.
- „Obnova vanjskih zidina travničke tvrđave“, GAP projekat, 2006.
- „Tragovima Bosanskog Kraljevstva“, Fondacija Mozaik i Evropska unija, 2010